Tatar z łososia z sosem musztardowo-miodowym i emulsją wasabi

Tatar z łososia z sosem musztardowo-miodowym i emulsją wasabi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • świeżego fileta z łososia norweskiego bez skóry

    300 g
  • łosoś wędzony plastry

    200 g
  • olej sezamowy

    4 łyżki
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • sok z cytryny

    z 1/2 cytryny
  • sos sojowy

  • pieprz czarny mielony

  • cebula

    2 sztuki
  • kapary

    2 łyżki
  • ogórek

    1/2 sztuki

Sos musztardowo-miodowy

  • musztardy z całymi ziarnami gorczycy

    4 łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Emulsja wasabi

  • chrzan wasabi

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    4 łyżeczki
  • ocet ryżowy

    2 łyżeczki
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z łososia świeżego i wędzonego posiekać w drobną kostkę, doprawić do smaku sosem sojowym, posiekaną kolendrą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać olej sezamowy i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu oraz emulsji wymieszać i doprawić do smaku .
Tatar z łososia podawać z cebulą, ogórkiem i kaparami oraz sosem musztardowo-miodowym i emulsją wasabi.
 fajne przepisy kuchni świata
Warto użyć świeżego ogórka, umyć go, a następnie razem ze skórką pokroić w drobną kostkę. Plaster wędzonego łososia można zastąpić filetem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

11.12.2015 19:06
Dobry łosoś.

KAROLLA87

11.12.2015 16:58
MNIAM MNIAM REWELACJA

Futka

11.12.2015 13:10
Pyszna propozycja. Uwielbiam rybnego tatara :)

sliwka

11.12.2015 10:18
Prezentacja i danie super;)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat