Tarteletki z czekoladą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    10 łyżek
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtka

    2 szt
  • woda zimna

    1 łyżeczka
  • masło posiekane

    10 dag
  • aromat waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyborna, ciemna czekolada zawsze jest doskonała w jakiejkolwiek formie.
Proponowane kruche ciasteczka, tarteletki nabierają szczególnej atrakcyjności dzięki masie czekoladowej.
Wszystkie składniki szybko zagnieść końcami palców, jak najmniej dotykać dłońmi.
Zawinąć w pergamin i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować i przenieść na foremki- tarteletki. Nakłuć i najlepiej obciążyć fasolką ceramiczną. Piec 5min w temperaturze 200 oC, wyjąć fasolkę i piec jeszcze 5 min. Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze. Temperaturę piekarnika obniżyć do 180stop.

Masa czekoladowa-przygotować w trakcie pieczenia .
150g połamanej czekolady
50g masła
100ml śmietanki kremówki
1 jajko
30g cukru
kakao ciemne

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dolać śmietankę, wymieszać.
Jajko ubić z cukrem i połączyć z czekoladą.
Masę nałożyć na tarteletki i piec 15min w temp.180stop.
Przed podaniem posypać ciemnym kakao. Można podać z łyżką bitej śmietany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 16.11.2014 11:57
Wyglądają imponująco:)
Maria 70 09.10.2013 16:43
Ale cudowna rozpusta.
everay 08.10.2013 11:38
świetnie wyglądają
Olga_SK 08.10.2013 10:55
Pięknie wyglądają :)
Ola1984 08.10.2013 10:10
O tak! Takie słodkości kojarzą mi się właśnie z jesienią, kiedy mam zwiększoną ochotę na czekoladę :) Pysznie.
joanna30 08.10.2013 09:21
Obłędne.... :)
Megg 08.10.2013 09:08
wyglądają bardzo apetycznie
Paolcia 08.10.2013 08:59
bardzo ładnie wygląda :)
Jusiaa 08.10.2013 08:48
prze smaczne :)
usmiech 08.10.2013 07:59
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat