Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarte dobrze usmażona

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło/margaryna 150 gram
woda letnia 1
mąka pszenna 270 gram
jajko 2
cukier kryształ 1
sól 1
cukier wanilinowy 16 gram
jabłka 5
cynamon Prymat 1
cytryny 1
cukier brązowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Tarte dobrze usmażona

- Do miski wrzucić: masło, mąkę, jaja, 1/2 szklanki cukru, sól (szczypta), wodę (1 łyżka) i ręcznie ugnieść. Wyłożyć ciastem formę do tarty po same brzegi i włożyć do lodówki na 30 minut
- 4-5 duże jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni/garnuszku, dodać cukier waniliowy i cynamon (1 łyżka). Smażyć, aż zmiękną
- Jabłka wyłożyć na ciasto. Pozostałe 1-2 jabłka pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście, aż całe przykryją. Skropić ciasto sokiem z cytryny i posypać cukrem brązowym
-Ciasto pieczemy około 50 minut do zarumienia się brzegów ciasta oraz jabłek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 09.03.2014 17:39
lubię takie
Caterina 07.03.2014 20:46
Chyba była bardzo smaczna, bo zniknęła w jeden dzień ;)
adelajda 07.03.2014 20:19
wygląda ładnie
dodi 07.03.2014 15:58
apetycznie wygląda
patryska76 07.03.2014 15:30
Wygląda bardzo smacznie ;-)
Lidzia 07.03.2014 15:28
Dobrze wygląda i pewnie tak smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak