Przepis i sposób przygotowania na: tartaletki ze szpinakiem, fetą i krewetkami
-150 g mąki
-żółtko
-100 ml jogurtu naturalnego
-20g masła/margaryny
-szczypta soli
Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy żółtko i stopniowo dodajemy jogurt. Ugniatamy ciasto aż przestanie się kruszyć i kleić. Gdy klei się do rąk dodajemy mąkę, gdy zacznie się kruczyć dodajemy odrobinę jogurtu. Foremki wysmarowane margaryną i oprószone tartą bułką wykładamy ciastem. Zapiekamy 10 min w temp. 190 stopni, odstawiamy.
Farsz:
-łyżka masła
-4 łyżki śmietany
-jajko
-3-4 ząbki czosnku
-paczka szpinaku (mrożony)
-ser feta
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek, podsmażamy, dodajemy szpinak i smażymy ok. 10 min, dodajemy łyżkę śmietany i smażymy jeszcze ok. 5 min.
Zapieczone babeczki wykładamy szpinakiem, zalewamy jajkiem rozmąconym z 3 łyżkami śmietany i posypujemy kostkami fety. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.
Marynata do krewetek:
-KREWETKI (mrożone, gotowane)
-świeża papryczka chilli
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-3/4 łyżeczki słodkiej papryki
-pół łyżeczki czosnku granulowanego
-3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy wymieszać z oliwą, zalać krewetki, odstawić na pół godziny. Smażyć na oliwie z 2 stron do lekkiego zarumienienia. Układać na babeczkach.