Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tartaletki ze szpinakiem, fetą i krewetkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 150 g
jogurt naturalny 100 ml
jajko 1 szt
masło lub margaryna 20 g
sól do smaku
masło 1 łyżka
śmietana 12% 4 łyżki
jajko 1 szt
szpinak świeży lub mrożony 1 opakowanie
czosnek 3-4 szt
krewetki królewskie 300 g
papryczka chili 1 szt
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 3/4 łyżeczki
feta 1/3 kostki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tartaletki ze szpinakiem, fetą i krewetkami

Ciasto:
-150 g mąki
-żółtko
-100 ml jogurtu naturalnego
-20g masła/margaryny
-szczypta soli
Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy żółtko i stopniowo dodajemy jogurt. Ugniatamy ciasto aż przestanie się kruszyć i kleić. Gdy klei się do rąk dodajemy mąkę, gdy zacznie się kruczyć dodajemy odrobinę jogurtu. Foremki wysmarowane margaryną i oprószone tartą bułką wykładamy ciastem. Zapiekamy 10 min w temp. 190 stopni, odstawiamy.
Farsz:
-łyżka masła
-4 łyżki śmietany
-jajko
-3-4 ząbki czosnku
-paczka szpinaku (mrożony)
-ser feta
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek, podsmażamy, dodajemy szpinak i smażymy ok. 10 min, dodajemy łyżkę śmietany i smażymy jeszcze ok. 5 min.
Zapieczone babeczki wykładamy szpinakiem, zalewamy jajkiem rozmąconym z 3 łyżkami śmietany i posypujemy kostkami fety. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni.
Marynata do krewetek:
-KREWETKI (mrożone, gotowane)
-świeża papryczka chilli
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-3/4 łyżeczki słodkiej papryki
-pół łyżeczki czosnku granulowanego
-3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy wymieszać z oliwą, zalać krewetki, odstawić na pół godziny. Smażyć na oliwie z 2 stron do lekkiego zarumienienia. Układać na babeczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 07.12.2013 21:53
mniam mniam
MagdaXXX 05.12.2013 13:20
oj ale bym zjadła takie danie
Monika-twin 30.10.2013 15:23
fajny przepis
Ewa 28.10.2013 09:35
Fajne połączenie
Jula 18.10.2013 20:42
hmmm....pycha :)
treonina 25.09.2013 23:51
wspaniałe danie :-)
Margaretkaw 25.09.2013 19:27
Super, bardzo finezyjne przystawki :)
Melania 25.09.2013 19:22
Wyglądają bosko, zjadłabym :)
ana1 18.09.2013 11:03
Bardzo fajne
jerzy3 22.04.2013 20:57
jeszcze nie miałem okazji jeść krewetek,ale syn mnie męczy żebym kiedyś kupił to może w taki sposób zrobimy
agnieszka214 10.04.2013 18:06
ładnei wygladają babeczki
SylwiaMagdaSabin 06.04.2013 16:01
muszą być smaczne
MAR3STA 17.03.2013 18:25
fajne danie
IwonaDD 10.03.2013 13:32
wygląda super
Ada-Gaba 23.02.2013 19:34
bardzo smakowite
arbuzowo 20.02.2013 22:00
Fajny pomysł na szybką przekąskę imprezową
Aleksandra9 20.02.2013 19:36
tu podany jest przepis z mąką pełnoziarnistą czyli dietetycznie i zdrowo :) ale można zastąpić mąką tortową :)
miszelka 20.02.2013 07:25
fajne te babeczki
Joanna46 20.02.2013 07:05
Ładnie wyglądają.
artur7 20.02.2013 06:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak