Tartaletki z kapustą kiszoną i grzybową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tartelatki z kapustą kiszoną są doskonałym dodatkiem do gorącego barszczu, ale również samodzielnie mogą być świetną przekąską.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    200 g
  • masło

    150 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt.
  • śmietana 18%

    1 duża łyż.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Farsz:

  • kapusta kiszona

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    85 ml
  • olej do smażenia

    4 duże łyż.
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyżeczki

Grzybowa kruszonka:

  • mąka tortowa

    80 g
  • grzyby suszone

    30 g
  • masło

    50 g
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy odrobinę wody i gotujemy przez 40 minut. Następnie osączamy na sitku. Gdy kapusta będzie już osączona, siekamy ją nożem.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i mieszamy.
3. Przygotowujemy ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, łyżkę śmietany i szybko zagniatamy ciasto.
4. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
5. Suszone grzyby rozdrabniamy blenderem, tak aby powstał proszek. Następnie wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy palcami tak, aby powstała kruszonka.
6. Tartaletki napełniamy przygotowanym farszem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat