Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka
200 g -
masło
150 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka -
jajko
1 szt. -
śmietana 18%
1 duża łyż. -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Farsz:
-
kapusta kiszona
200 g -
cebula
1 szt. -
olej
85 ml -
olej do smażenia
4 duże łyż. -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
3 łyżeczki
Grzybowa kruszonka:
-
mąka tortowa
80 g -
grzyby suszone
30 g -
masło
50 g -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
2 szczypty
Sposób przygotowania
1. Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku i zalewamy olejem (1/3 szklanki), dodajemy odrobinę wody i gotujemy przez 40 minut. Następnie osączamy na sitku. Gdy kapusta będzie już osączona, siekamy ją nożem.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka, a następnie dodajemy ją do posiekanej kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i mieszamy.
3. Przygotowujemy ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, łyżkę śmietany i szybko zagniatamy ciasto.
4. Foremki do tartaletek wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
5. Suszone grzyby rozdrabniamy blenderem, tak aby powstał proszek. Następnie wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy palcami tak, aby powstała kruszonka.
6. Tartaletki napełniamy przygotowanym farszem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się