Tartaletki z kajmakiem i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka

    150 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtka

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

dodatkowo

  • masa kajmakowa

    100 g
  • jabłka

    2,5 szt
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • sok z cytryny

  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli.
Krok 2 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Dodajemy masło i drobno siekamy.
Krok 3 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce.
Krok 4 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Po tym czasie rozwałkowujemy rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Krok 5 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne.
Krok 6 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka.
Krok 7 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką
Krok 8 - Tartaletki z kajmakiem i jabłkami foto
Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 07.01.2015 13:10
Były pyszne, polecam!
Hrabina w kuchni 06.01.2015 21:23
Muszą być pyszne.
Bernadeta1 06.01.2015 14:44
Ale ślicznie i smacznie
Konczi 06.01.2015 14:44
Świetny deserek :) pycha !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat