Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka tortowa
225 g -
mąka pełnoziarnista
100 g (pszenna) -
masło
225 g -
cukier
4 łyżki -
sól
1 szczypta -
woda zimna
100 ml -
sok z pomarańczy
2 łyżki -
wódka
1 łyżka
Składniki na nadzienie
-
czereśnie
700 g -
cukier
70-80 g -
sok z pomarańczy
1/2 sztuki -
skórka pomarańczowa
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Dodatkowo
-
jajko
1 szt -
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Tartaletki z czereśniami
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę, wódkę i sok z pomarańczy i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i mąka ziemniaczana. Przekładamy do rondelka lub patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy nadmiar płynu.
Przygotowanie tartaletek z czereśniami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem robimy kilka otworów w cieście i nakładamy nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tworząc krateczkę. Możemy również wyciąć okrągłe placki i przykryć nadzienie, zlepiając brzegi. Na górze robimy małe nacięcia.
Gotowe babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 35-45 minut aż się ładnie zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli nie lubicie mąki pełnoziarnistej można użyć tylko tortowej (wtedy będzie 325 g mąki tortowej)![]()
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)