Tartaletki z czereśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    225 g
  • mąka pełnoziarnista

    100 g (pszenna)
  • masło

    225 g
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • woda zimna

    100 ml
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki
  • wódka

    1 łyżka

Składniki na nadzienie

  • czereśnie

    700 g
  • cukier

    70-80 g
  • sok z pomarańczy

    1/2 sztuki
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę, wódkę i sok z pomarańczy i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i mąka ziemniaczana. Przekładamy do rondelka lub patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy nadmiar płynu.

Przygotowanie tartaletek z czereśniami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem robimy kilka otworów w cieście i nakładamy nadzienie.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tworząc krateczkę. Możemy również wyciąć okrągłe placki i przykryć nadzienie, zlepiając brzegi. Na górze robimy małe nacięcia.

Gotowe babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 35-45 minut aż się ładnie zarumienią.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kuchnia Marty
Jeśli nie lubicie mąki pełnoziarnistej można użyć tylko tortowej (wtedy będzie 325 g mąki tortowej)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 26.01.2017 09:24
Wyglądają smakowicie
asiatok 26.06.2016 20:28
ale słodkie cudowności!
Ola1984 08.06.2016 10:17
Przepyszne tartaletki :) Mniam.
bryndzia93 08.06.2016 09:29
Ładnie wyglądają na pewno są pyszne :)
gusia1000 08.06.2016 00:21
Dobre są one.
MałaMi89 07.06.2016 23:43
Extra! Czereśni w tym roku jeszcze nie jadłam, a już kuszą... :)
bartek8585 07.06.2016 23:16
pychotka:) chetnie by,m zjadł
Mama niejadka 07.06.2016 21:46
Pyszny deser
Wacław 07.06.2016 21:25
deser na 5 :-)
Barbara13 07.06.2016 21:22
jak dla mnie pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat