Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    140 g
  • orzechy włoskie

    30 g (zmielone)
  • orzechy nerkowca

    20 g (zmielone)
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    50 g
  • woda zimna

    1-2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

Składniki na krem

  • masa kajmakowa

    400 g
  • orzechy nerkowca

    50 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Składniki na polewę czekoladową

  • czekolada mleczna

    100 g
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    4 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo do dekoracji

  • orzechy nerkowca

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie nadzienia:
Masę kajmakową mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotową masą napełniamy babeczki (po 1 łyżeczce na babeczkę).

Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Polewę wylewamy na masę kajmakową (ok. 1 łyżeczki na babeczkę). Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ifa 12.01.2016 08:36
Twoje zdjęcia są bardzo piękne!
monikaT83 11.01.2016 23:20
te ciasteczka krzyczą: "zjedz mnie" i jak ich nie posłuchać, hihi:)
dorota w 11.01.2016 20:59
Wyglądają bajkowo!
joannaa24 11.01.2016 20:53
Wyśmienite :)
Barbara13 11.01.2016 19:57
nic tylko wcinać takie pyszności
Malinka 11.01.2016 19:35
Na pewno bym nie odmówiła :)
ilka01 11.01.2016 18:31
wyglądają suuuper :)
Jadwiga/Jaga85 11.01.2016 17:57
pyszne i piękne
Bernadeta1 11.01.2016 17:38
super wygląda ten deserek i tak na pewno smakuje
Stenka 11.01.2016 17:31
takie lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat