Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ta efektowna i pyszna tarta świetnie nadaje się na obiad lub pożywną kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • masło 82%

    125 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • sól

    1.5 szczypty
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • woda zimna

    4 łyżki

Na farsz:

  • szpinak mrożony

    450 gramów
  • por

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    7 łyżek
  • jaja

    2 sztuki
  • łosoś wędzony

    100 gramów
  • pomidory suszone

    5 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać bułką tartą. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

W tym czasie zeszklić pokrojonego pora na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zamrożony szpinak, dusić farsz przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, spód nakłuć widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia, na który wysypać warstwę grochu. Piec ciasto przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie usunąć papier i groch i podpiec ciasto jeszcze przez 10 minut.

W czasie pieczenia ciasta dokładnie rozmieszać żółtka ze śmietaną, dodać do nich szczyptę gałki muszkatołowej i połączyć ze szpinakiem oraz połową pokrojonego łososia.
Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wyłożyć farsz, a na wierzchu ułożyć resztę łososia oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość zapiekać przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat