Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

twaróg 15 dag/CHUDY
masło 15 dag
mąka 15 dag
jajko 1 szt

Składniki na farsz

liście szpinaku 40 dag
masło 3 łyżki
czosnek 5 ząbków
papryka czerwona 3 szt
śmietana 18 proc 250 ml
jajko 5 szt
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, przenieść na wałku do przygotowanej formy i upiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, po czym lekko przestudzić.
Krok 1 - Tarta ze szpinakiem foto
2
Wykonanie farszu:
Na rozgrzanym maśle przysmażyć zmiażdżony czosnek z pokrojonym szpinakiem i przyprawami do smaku. Dodać drobno posiekaną paprykę, chwilę podsmażyć i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Krok 2 - Tarta ze szpinakiem foto
3
Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku i zalać farsz na formie.
Krok 3 - Tarta ze szpinakiem foto
4
Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.
Krok 4 - Tarta ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej132 21.10.2016 18:24
fajny przepis
w mojej kuchni 16.10.2016 00:39
zabieram przepis
sezamek 15.10.2016 16:17
fajna tarta
Franciszek 15.10.2016 12:43
pięknie wygląda
Patrycja33 15.10.2016 11:46
mniam, chetnie bym zjadła :)
Iwusia 14.10.2016 22:15
bardzo smakowita ta Twoja tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak