Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami
- pomysł na wykorzystanie zielonej szparagi,
- danie idealne na obiad, lunch lub kolację,
- sprawdzony przepis na tartę ze szparagami,
2. Dodajemy żółtko, sól i wodę.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinkę.
5. Szparagi myjemy, odcinamy od dołu stwardniałe końcówki i kroimy szparagi na mniejsze kawałki(około 3-4cm).
6. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy szparagi. Po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i solimy. Smażymy jeszcze 3-4 minutki.
7. Przygotowujemy masę: śmietanę mieszamy z jajkami, starkowanym żółtym serem i przyprawami.
8. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem - podpiekamy ciasto ok. 10-12 minut w temp. ok. 180 stopni.
9. Na podpieczony spód wykładamy szparagi i wylewamy masę śmietanowo-jajeczną.
10. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.