Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na tartę ze szparagami. Jest to propozycja na zdrowy lunch lub obiad, ale można przygotować tartę ze szparagami także na kolację! Polecamy - będzie smacznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • masło

    150 gramów
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    1 łyżka

Nadzienie:

  • szparagi zielone

    500 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    200 mililitrów
  • ser żółty

    100 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta ze szparagami

- pomysł na wykorzystanie zielonej szparagi,

- danie idealne na obiad, lunch lub kolację, 

- sprawdzony przepis na tartę ze szparagami, 

1. Mąkę wysypujemy na blat albo stolnicę. Dodajemy kawałki masła i siekamy, aby uzyskać kruszonkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i wodę.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinkę.
5. Szparagi myjemy, odcinamy od dołu stwardniałe końcówki i kroimy szparagi na mniejsze kawałki(około 3-4cm).
6. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy szparagi. Po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek i solimy. Smażymy jeszcze 3-4 minutki.
7. Przygotowujemy masę: śmietanę mieszamy z jajkami, starkowanym żółtym serem i przyprawami.
8. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, ciasto nakłuwamy widelcem - podpiekamy ciasto ok. 10-12 minut w temp. ok. 180 stopni.
9. Na podpieczony spód wykładamy szparagi i wylewamy masę śmietanowo-jajeczną.
10. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.

Gdy sezon na szparagi trwa w najlepsze szukamy inspiracji na ich wykorzystanie. Tarta ze szparagami to jedna z wielu propozycji, którą warto przygotować. Danie jest sycące i pyszne. Można je przygotować na obiad, lunch lub kolację. Na uwagę zasługuje również efekt końcowy tego dania - trzeba przyznać, że tarta prezentuje się bardzo wykwitnie. Polecamy sprawdzić też inne przepisy na szparagi >>.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

KORAL 20.05.2016 19:01
Bardzo apetycznie wygląda.
ben-ka 10.11.2015 11:22
Dałabym się namówić.
Margo1 02.07.2014 21:32
nie robiłam jeszcze taiej
Grażyna13 16.06.2014 15:38
Ciekawe danie :)
caralajna 04.06.2014 22:06
bardzo apetyczna
martula799 04.06.2014 20:10
Musi być pyszna, uwielbiam szparagi, szkoda że sezon takie krótki ;)
Grazyna0211 04.06.2014 15:13
świetna tarta
adelajda 04.06.2014 13:23
pysznie wygląda
Renata9 04.06.2014 13:19
bardzo smaczna tarta
Mniam 04.06.2014 12:43
Taką tartę to bym zjadła. Szparagi fajnie w niej wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat