Tarta ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szk
  • masło

    200 g
  • cukier

    1 szk
  • żółtka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śliwki

    60-70 dag
  • czekolada gorzka

    50 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka oraz cukier i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę zetrzeć na tarce, śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
Podpieczony spód do tarty posypać czekoladą i ułożyć śliwki.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce posypując wierzch tarty. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 20.08.2016 01:53
Pysznie...!!!
trufelek 19.08.2016 22:18
Pyszna, dużo owoców, taka jest najlepsza:)
JulkaTomeczek 19.08.2016 22:09
Zjadłabym taką tartę
Renata9 19.08.2016 20:40
Bardzo smaczna tarta :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat