Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szk
masło 200 g
cukier 1 szk
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki 60-70 dag
czekolada gorzka 50 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze śliwkami

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka oraz cukier i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Mniejszą część owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć w formie. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę zetrzeć na tarce, śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
Podpieczony spód do tarty posypać czekoladą i ułożyć śliwki.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce posypując wierzch tarty. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 20.08.2016 01:53
Pysznie...!!!
trufelek 19.08.2016 22:18
Pyszna, dużo owoców, taka jest najlepsza:)
JulkaTomeczek 19.08.2016 22:09
Zjadłabym taką tartę
Renata9 19.08.2016 20:40
Bardzo smaczna tarta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak