Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
250 g -
masło
120 g -
żółtko jajek
2 szt -
śmietana
1 łyżka -
sól
1/2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1 płaska łyżeczka
Farsz
-
ser ricotta
250 g -
białko
2 szt -
cukinia
1/2 młodej -
sól
1/3 łyżeczki -
pomidor
1-2 szt -
salami
3-4 plasterki -
mozzarella małe kulki
100 g -
oliwki zielone Smak
2 łyżki -
oliwa
do skropienia
Przepis i sposób przygotowania Tarta z serem i cukinią i pomidorem
Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki , szybko zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej formy o średnicy 29 cm.
Nakłuwamy widelcem i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Potem podpiekamy w temperaturze 185 *C ok. 12 minut.
Farsz :
Białka ubijamy z solą, łączymy z rozgniecionym serkiem.
Masę wykładamy na podpieczony spód.
Cukinię i pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na masie serowej.
Kulki mozzarelli owijamy w plastry salami i układamy na środku, dokładamy oliwki. Resztę mozzarelli przecinamy na pół i układamy na brzegu.
Całość lekko oprószamy solą i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 *C na ok. 15 minut.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się