Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 125 gram
jajko 1 szt
smalec 1 łyżka
rabarbar 1 kg
cukier waniliowy 1 szt
orzechy włoskie 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/3 szklanki
białko 4 szt
cukier 15 dag
aromat migdałowy 1 szt
sól
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Do mąki wbić jajko, wlać stopione masło i smalec. Zagnieść ciasto w międzyczasie podlewając wodą (około ½ szklanki), zawinąć w ściereczkę i potrzymać w lodówce około 3 godziny. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cukry, podlać wodą i rozgotować, po czym ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 3 cm i wyłożyć foremkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem.
Krok 1 - Tarta z rabarbarem foto
2
Spód posypać orzechami, następnie wiórkami kokosowymi.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem foto
3
Wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odcisnąć sok)
Krok 3 - Tarta z rabarbarem foto
4
Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, a w międzyczasie ubić białka z cukrem na sztywno. Przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć otwór i wycisnąć na tartę pod koniec pieczenia.
Krok 4 - Tarta z rabarbarem foto
5
Zapiec jeszcze przez 5 minut i podawać zaraz po przestudzeniu.
Krok 5 - Tarta z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.05.2016 02:30
Dobre ciasto.
Janina 16.05.2016 15:46
Wspaniałości;))
Justi2401 16.05.2016 13:58
Przepyszna do kawki :)
Wacław 16.05.2016 11:04
pyszny deser :-)
Małgorzata Pin 16.05.2016 09:36
Wgląda znakomicie.
MAR3STA 15.05.2016 21:37
uwielbiam takie desery
krokus 15.05.2016 20:50
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak