Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z porami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 100 gr
mąka pszenna 200 gr
jajko 1 szt
sól
Farsz:
por 3 szt
jajko 3 szt
masło 2 łyżki
śmietana kwaśna 100 ml
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sól
pieprz
ser żółty 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z porami

Z podanych składników zagnieć ciasto,wyłóż nim formę do tarty i włóż na około 30 minut do lodówki.
Pora,oczyść,pokrój w półtalarki. Masło roztop na patelni,dodaj pora, duś około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Ciasto(nakłuj widelcem) podpiec około 10 minut w temp.180 stopni.
Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną,dopraw solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Na podpieczone ciasto rozłóż równą warstwą pory,zalej masą jajeczną i posyp startym serem. Piecz w temp.180 stopni około 30 minut(aż masa jajeczna się zetnie,a ser zrumieni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 26.10.2013 00:58
tarta ciekawa z porem
Michał2 25.10.2013 21:26
na pewno smaczne
Izabela77 25.10.2013 21:03
ja jeszcze dodaje boczek do takiej tarty;)
adelajda 25.10.2013 18:45
lubię tarty, nadzienie porem to już super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak