Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka pszenna 250 gram
masło 125 gram
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki

Nadzienie

pestki dyni 1 szklanka
pomidor 3 sztuki
mozzarella w kulce 1 sztuka
kabanos 1 sztuka
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 120 ml
Kucharek przyprawa uniwersalna 1\3 łyzeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1\3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :)

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy składniki na kruchy spód: masło, mąkę, jajko, sól morską, zioła prowansalskie.
Krok 1 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
Krok 2 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
3
P tym czasie wyciągamy ciasto- wyklejamy nim blachę do tarty. Ciasto obsypujemy pestkami dyni.
Krok 3 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
4
W miseczce łączymy jogurt naturalny, jajko i przyprawy- kucharka i paprykę słodką wędzona.
Krok 4 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
5
Na pestkach dyni umieszczamy kawałki kabanosa- warstwę ta smarujemy przygotowanym sosem jogurtowym.
Krok 5 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
6
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i....
Krok 6 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
7
układamy naprzemiennie na warstwie jogurtowej.
Krok 7 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto
8
Górę tarty obsypujemy dodatkowo pestkami dyni. Tartę wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 8 - Tarta z pomidorami i mozzarellą-pestkami dyni wzbogacona :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 11.04.2015 08:46
Własna pizza najlepsza.
fotoviderek 10.04.2015 22:59
Lubię takie dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak