Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami
Pomidory umyc, dwa odłożyc, pozostałe sparzyc, obrac. Miąższ pokroic na kawałki, rozgnieśc widelcem, opruszyc solą. Spód placka ponakłuwac widelcem, wstawic do piekarnika, piec 6-8 min w tem 200 C. Jajka wybic do miski, dodac śmiętanę i miąższ pomidorów. Ubic, dodac pieprz i sól. Ciasto wyjąc z piekarnika, masę jajeczno-pomidorową wylac na ciasto. Wstawic do piekarnika, piec 20 min w tem 185 C. Odłożone pomidory pokroic na cząstki usuwając trzpienie. Olej rozgrzac na patelni, obsmażyc cząstki pomidorów z obu stron. Lekko opruszyc solą i pieprzem. Pomodory ułożyc na tarcie. Ciasto ponownie wstawic do piekrnika na 5 min.