Tarta z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    750 g
  • szklanka mąki

  • masło

    1/2 kostki
  • jajko

    6 szt
  • mały pojemnik śmiętany

  • olej

    2 łyżki
  • łyżka masła

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, 2 łyżki wody, szczyptę soli i pokrojone masło dodac do robota i wyrobic ciasto. Ciasto rozwałkowac na placek, przenieśc do formy, dokładnie wylepic boki. Formę z ciastem wstawic do lodówki na 2 godziny.
Pomidory umyc, dwa odłożyc, pozostałe sparzyc, obrac. Miąższ pokroic na kawałki, rozgnieśc widelcem, opruszyc solą. Spód placka ponakłuwac widelcem, wstawic do piekarnika, piec 6-8 min w tem 200 C. Jajka wybic do miski, dodac śmiętanę i miąższ pomidorów. Ubic, dodac pieprz i sól. Ciasto wyjąc z piekarnika, masę jajeczno-pomidorową wylac na ciasto. Wstawic do piekarnika, piec 20 min w tem 185 C. Odłożone pomidory pokroic na cząstki usuwając trzpienie. Olej rozgrzac na patelni, obsmażyc cząstki pomidorów z obu stron. Lekko opruszyc solą i pieprzem. Pomodory ułożyc na tarcie. Ciasto ponownie wstawic do piekrnika na 5 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat