Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 750 g
szklanka mąki
masło 1/2 kostki
jajko 6 szt
mały pojemnik śmiętany
olej 2 łyżki
łyżka masła
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami

Mąkę, 2 łyżki wody, szczyptę soli i pokrojone masło dodac do robota i wyrobic ciasto. Ciasto rozwałkowac na placek, przenieśc do formy, dokładnie wylepic boki. Formę z ciastem wstawic do lodówki na 2 godziny.
Pomidory umyc, dwa odłożyc, pozostałe sparzyc, obrac. Miąższ pokroic na kawałki, rozgnieśc widelcem, opruszyc solą. Spód placka ponakłuwac widelcem, wstawic do piekarnika, piec 6-8 min w tem 200 C. Jajka wybic do miski, dodac śmiętanę i miąższ pomidorów. Ubic, dodac pieprz i sól. Ciasto wyjąc z piekarnika, masę jajeczno-pomidorową wylac na ciasto. Wstawic do piekarnika, piec 20 min w tem 185 C. Odłożone pomidory pokroic na cząstki usuwając trzpienie. Olej rozgrzac na patelni, obsmażyc cząstki pomidorów z obu stron. Lekko opruszyc solą i pieprzem. Pomodory ułożyc na tarcie. Ciasto ponownie wstawic do piekrnika na 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak