Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło 1 kostka
żółtko jajek 1
mąka 1,5 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
woda 2 łyżki

Farsz

pieczarki 60 dag
śmietana 30% 200 ml
cebula 1 duża
jajko 3
rozmaryn 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
margaryna do smażenia

Dodatkowo

żółty ser starty do posypania
margaryna do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło, żółtko jajka, wodę. Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 1 - Tarta z pieczarkami foto
2
Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i wylepić ciasto podnosząc brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st piekarnika i podpiec na złoto.
Krok 2 - Tarta z pieczarkami foto
3
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni roztopić margarynę i podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i całość podsmażyć. Doprawić do smaku rozmarynem, pieprzem i solą.
Krok 3 - Tarta z pieczarkami foto
4
Wlać śmietankę i zagotować. Mieszając podsmażyć, aż farsz zgęstnieje. Pieczarki zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać jajka i dokładnie rozmieszać.
Krok 4 - Tarta z pieczarkami foto
5
Gotowy farsz wylać na ciasto. Tartę wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10 minut.
Krok 5 - Tarta z pieczarkami foto
6
Posypać startym żółtym serem i zapiekać, aż ser się roztopi.
Krok 6 - Tarta z pieczarkami foto
7
Tarta smakuje bardzo dobrze na ciepło i na zimno.
Krok 7 - Tarta z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 28.09.2015 08:39
fajna tarta
Ania67 24.08.2015 20:42
Smakowicie wygląda
mirosława4 24.08.2015 20:20
zjadłabym kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak