Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z papierówek

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki
masła pół kostki
cukru 3+2 łyżki
zimnej wody 4 łyzki
jabłek papierówek 60 dag
cukier waniliowy
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z papierówek

Mąkę przesiać do miski, wrzucić 3 łyżki cukru, posiekane masło i wodę. Zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 min.

Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w małą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru, 1 opakowaniem cukru waniliowego i cynamonem.

Naszykować formę do tarty.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć formę , na to rozłożyć jabłka i przykryć je drugim plackiem (można powycinać inne kształty z ciasta np. paseczki, romby i udekorować tartę).
Wierzch posmarować 2 łyżkami mleka i posypać brązowym cukrem.
Piec około 40-50 min. w temperaturze 180 stopni.
Gotową tartę posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 02.10.2012 20:34
PYSZNOSCI
Magula 11.08.2012 20:37
pyszne
Rafał10 04.08.2012 12:09
super zdjęcie :) a tarta pewnie jeszcze lepsza :)
cooleczka 04.08.2012 10:16
na czasie :)
ziutula
ziutula 04.08.2012 09:45
deser pyszny..
iziona 04.08.2012 08:04
Wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak