Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z musem dyniowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 20 dkg
masło 10 dkg
cukier trzcinowy 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

NADZIENIE

miąższ z dyni 50 dkg
cukier 1/2 szklanki
masło 5 dkg
budyń śmietankowy 3 łyżki
ocet winny 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z musem dyniowym

Dynię obrać, pozbawić nasion, pokroić w kostkę.
Włożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ocet i szczyptę soli.
Gotować około 10 minut, odcedzić. Zmiksować.
Zmiksować masło z cukrem. Do zmiksowanego masła, dodać żółtka , zmiksować.
Dodawać zmiksowaną dynię, imbir, proszek budyniowy, miksować jeszcze chwilę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wymieszać z masą dyniową.
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię odstawić do lodówki na 60 minut.
Rozwałkować na 3 milimetry, wykleić małe foremki do tarty o śr. 10 cm.
Foremki nakryć folią, wstawić do lodówki na 30 minut.
Przygotowane foremki piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 10 minut.
Do podpieczonego ciasta, nałożyć masę dyniową, wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20 minut.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 16.09.2015 19:09
Super danie
ben-ka 15.09.2015 09:32
Ładnie to wygląda:)
Skotka 14.09.2015 22:26
To coś dla mnie:) Pyszne.
Janina 14.09.2015 22:12
Ciekawa propozycja;)
IKrakowianka 14.09.2015 21:16
super pomysł!
wwwiolka 14.09.2015 20:11
Bardzo fajny przepis.
Renata9 14.09.2015 20:08
Bardzo smaczny deserek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak