Tarta z masą krówkową i gruszkami

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    240 g
  • masło

    165 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • woda zimna

    8-9 łyżek

Składniki na nadzienie

  • masa krówkowa

    1 puszka
  • orzechy włoskie

    60 g
  • gruszki

    1-2 szt
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki

Składniki na bezę

  • białka

    3 szt
  • cukier

    175 g
  • biały ocet winny

    1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • płatki migdałowe

    1 łyżka

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem, kakao i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Krok 2 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
Przygotowanie nadzienia:
Masę krówkową przekładamy do rondelka i dodajemy do niej posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie ciepła, należy uważać żeby masy nie zagotować. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Krok 3 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Krok 4 - Tarta z masą krówkową i gruszkami foto
Ciepłą masę krówkową przekładamy na ciasto – masa musi być ciepła, wtedy beza będzie idealna! Na masę układamy plasterki gruszki, które posypujemy gałką muszkatołową. Na gruszki wykładamy pianę z białek i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tarte z masą krówkową i gruszkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.

Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

18.06.2015 18:12
boskie takie jak chmurka

Mniam

17.05.2015 15:02
Fantastyczna słodycz :)

Mancia w kuchni

06.05.2015 12:45
cudowna tarta... wygląda niezwykle apetycznie

VioletoweKucharzenie

05.05.2015 09:16
Marta ale kusisz:-)

Kolorowa

04.05.2015 22:20
Niezwykle wygląda i pewnie smakuje !

misia53

04.05.2015 20:53
pysznie wyglćąda

marzut

04.05.2015 16:33
super przepis

Renata9

04.05.2015 14:50
Rewelacyjna ta Twoja tarta :-)

inka2012

04.05.2015 14:45
Pychota !!:)

MałaMi89

04.05.2015 13:00
Wygląda mega pychotnie!! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat