Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z malinami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
masło 15 dag
żółtko jajek 1 szt
sól 1 szczypta
cukier 8 dag
woda zimna 2 łyżki

Krem budyniowy

mleko 3,2% 1/2 l
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
masło 12,5 dag

Dodatkowo

maliny świeże 25 dag
płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z malinami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy schłodzone masło, żółtko, zimną wodę, szczyptę soli oraz cukier i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż przestanie kleić się do ręki.
Krok 1 - Tarta z malinami foto
2
Formę do tarty wylepiamy ciastem, ja maczam palce w zimnej wodzie dzięki temu jest łatwiej. Całe ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 2 - Tarta z malinami foto
3
Do pojemnika miksera wsypujemy cukier i żółtka, a następnie ucieramy na puszysty krem. Wlewamy 200 ml mleka oraz przesianą mąkę pszenną i mieszamy pozbywając się grudek.
Krok 3 - Tarta z malinami foto
4
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z masłem. Na gotujące się mleko powoli wlewamy przygotowaną masę jajeczną i gotujemy kilka minut do momentu aż zgęstnieje. Tak powstały budyń ściągamy z ognia i studzimy. Gdy budyń wystygnie możemy go zmiksować z dwoma łyżkami mleka, wtedy unikniemy grudek powstałych z kożucha.
Krok 4 - Tarta z malinami foto
5
Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy wystudzony budyń oraz wcześniej umyte, przebrane i osuszone maliny .
Krok 5 - Tarta z malinami foto
6
Płatki migdałów wsypujemy na suchą i mocno rozgrzaną patelnię. Prażymy chwilkę aż zaczną nabierać ładnej brązowej barwy
Krok 6 - Tarta z malinami foto
7
Uprażonymi migdałami posypujemy wierzch tarty i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego tym razem do 175 stopni i zapikamy około 20 minut do momentu aż zacznie się ładnie rumienić.
Krok 7 - Tarta z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 15.07.2014 20:49
ależ smakowita
Renata22 15.07.2014 19:20
wygląda super!
Agata3 15.07.2014 12:47
wygląda znakomicie ! bardzo lubię tarte z malinami
Adam/ZUB3R 15.07.2014 08:43
wygląda smacznie
noninka77 15.07.2014 08:02
z chęcią bym skosztowała :)
bhb8 15.07.2014 07:41
zapowiada się pysznie
patryska76 15.07.2014 00:06
Pyszna tarta ;-)
wwwiolka 14.07.2014 23:54
Moje smaki.
gosia1988 14.07.2014 21:08
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak