Tarta z kremem kawowym, figami i jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • żółtka

    3
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier puder

    3 łyżki

krem kawowy

  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • espresso

    1 filiżanka
  • figi

    3
  • jeżyny

  • konfitura z jeżyn

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.

Przygotowujemy krem kawowy

Wcześniej zaparzamy mocną kawę espresso i studzimy.

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy po łyżce kawy i wszystko dobrze mieszamy.

Na ciasto dajemy konfiturę z jeżyn, następnie wykładamy równomiernie krem kawowy. Figi kroimy na plastry i układamy na kremie kawowym. Dokładamy do tego jeżyny i chłodzimy tartę w lodówce co najmniej 3 godziny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 25.09.2015 13:12
WYGLĄDA PIĘKNIE.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat