Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem czekoladowym i orzechami.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Do miski dajemy serek i ucieramy; do utartego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie, na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy aby wszystkie składnik się połączyły.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto krem czekoladowy, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
Po wyjęciu czekamy aż się tarta ostudzi.