Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z kremem cytrynowym i brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 150 g
mąka 180 g
sól 1 płaska łyżeczka
mleko 35 ml
żółtko jajek 1 szt
cukier 1 płaska łyżeczka
Krem:
jajko 4 szt
cukier 170 g
mąka pszenna 40 g
sok z cytryny 100 ml
skórka cytrynowa z 2 owoców
DODATKOWO:
brzoskwinie 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z kremem cytrynowym i brzoskwiniami

Mąkę, masło, sól, mleko, żółtko i cukier wymieszałam. Zagniotłam z tego jednolite ciasto. Wyłożyłam blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekłam z 15 minut.
Zrobiłam krem. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem na sztywną pianę. Dodałam żółtka, mąkę, skórkę cytrynową a na końcu sok i ubiłam.
Krem wylałam na podpieczone ciasto.
Brzoskwinie pokroiłam na mniejsze kawałki, położyłam na krem.
Całość piekłam do ścięcia kremu i zrumienienia ciasta w 160 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.12.2014 20:08
wygląda fantastycznie
cooleczka 06.11.2012 18:13
brzmi pysznie :)
cooleczka 06.11.2012 18:13
brzmi pysznie :)
jola1508 06.11.2012 16:21
apetyczna!
jolanta19 06.11.2012 15:58
super
Silver Teaspoon 06.11.2012 15:54
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak