Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
Kroki postępowania
W tym czasie z mąki, masła, lodowatej wody, jajka i odrobiny soli wyrobić ciasto (ja użyłam do tego robota kuchennego).
Rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm. Położyć na nim blaszkę do tarty do góry dnem i nożem wyciąć kółko na około kantów blaszki.
Marchew zetrzyj na tarce.
Kiszoną kapustę przelej na durszlaku ciepłą wodą i odciśnij.
Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż lekko cebulę. Następnie dodaj kapustę, grzyby i marchewkę, podsmażaj około 10 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, pokrojonym na bardzo drobno rozmarynem i kminkiem (opcjonalnie, niektórzy go nie lubią). Następnie dolej wino i gotuj do momentu aż całe wyparuje.