Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jarmużem
Tarta wytrawna z jarmużem, boczkiem, masą jajeczną i hojnym dodatkiem aromatycznych przypraw. Taką tartę z jarmużem możecie zajadać na ciepło lub na zimno z sałatką. Tarta wytrawna z jarmużem to świetna danie na lunch lub kolację.
Ciasto:
Szybko łączymy mąkę z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy odrobinę maki a na końcu zimnej wody, tak aby ciasto połączyło się. Kolkę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do foremki i lekko nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy pergaminem, obciążamy ciasto aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 190 stopni C, po czym usuwamy obciążenie i pieczemy dalej aż się lekko zarumieni.
Farsz:
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, jak się lekko zarumieni dodajemy łyżkę masła i trochę oliwy spod pomidorów tłuczone w moździerzu przyprawy - kolendrę, kumin (kmin rzymski), a także pieprz cayenne i świeżo mielony pieprz. Dodajemy koncentrat i czekamy aż się lekko skartelizuje. Po czym dodajemy grubo posiekane liście jarmużu i pokrojone w paski suszone pomidory, połowę żurawiny i sól. Wszystko dusimy na patelni aż jarmuż zmięknie.
W misce mieszamy śmietanę z jajkami, należy posolić masę, popieprzyć i dać trochę gałki muszkatołowej. Wylewamy masę na upieczony spód tarty, nakładamy na wierzch uduszony jarmuż, posypujemy resztą suszonej żurawiny i zdobimy kleksami śmietany - lekko jeszcze solimy. Tartę pieczemy około 35 - 45 min w temp 180 stopni C.