Tarta z Jarmużem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • sól do smaku

    1 szypta
  • woda

    4 łyżki
  • jarmuż

    700 gram
  • boczek

    100 gram
  • suszone pomidor

    6 sztuk
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    400 ml
  • jakja

    3 szt
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • oliwa

  • żurawina

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Szybko łączymy make z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy odrobinę maki a na końcu zimnej wody, tak aby ciasto połączyło się. Kolkę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do foremki i lekko nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy pergaminem, obciążamy ciasto aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 190 st C, po czym usuwamy obciążenie i pieczemy dalej aż się lekko zarumieni.
Farsz:
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, jak się lekko zarumieni dodajemy łyżkę masła i trochę oliwy spod pomidorów tłuczone w moździerzu przyprawy - kolendrę, kumin, a także pieprz cajen i świeżo mielony pieprz. Dodajemy koncentrat i czekamy aż się lekko skartelizuje. Po czym dodajemy grubo posiekane liście jarmużu i pokrojone w paski suszone pomidory, połowę żurawiny i sól. Wszytko dusimy na patelni aż jarmuż zmięknienie. W misce mieszamy śmietanę z jajkami , należy posolić masę, popieprzyć i dać trochę gałki muszkatołowej . Wylewamy masę na upieczony spód tarty, nakładamy na wierzch uduszony jarmuż, posypujemy resztą suszonej żurawiny i zdobimy kleksami śmietany - lekko jeszcze solimy. Tarte pieczemy około 35 - 45 min w temp 180 st C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 02.07.2015 21:19
ciekawa tarta
Bernadeta1 01.10.2013 00:26
rewelacja taka tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat