Tarta z jarmużem

Tarta z jarmużem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na tartę z jarmużem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Na cieście kruchym umieszczone składniki zostały zapieczone i posypane suszoną żurawiną.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    250 gramów
  • masło

    125 gramów
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • woda

    4 łyżki
  • jarmuż

    700 gramów
  • boczek

    100 gramów
  • Pomidory suszone paski

    6 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    400 mililitrów
  • jakja

    3 sztuki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • oliwa

    do smażenia
  • żurawina

    1 garść
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta z jarmużem

Tarta wytrawna z jarmużem, boczkiem, masą jajeczną i hojnym dodatkiem aromatycznych przypraw. Taką tartę z jarmużem możecie zajadać na ciepło lub na zimno z sałatką. Tarta wytrawna z jarmużem to świetna danie na lunch lub kolację.

Ciasto:
Szybko łączymy mąkę z masłem, tak aby nie ocieplić masy. Dodajemy odrobinę maki a na końcu zimnej wody, tak aby ciasto połączyło się. Kolkę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do foremki i lekko nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy pergaminem, obciążamy ciasto aby nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 min na 190 stopni C, po czym usuwamy obciążenie i pieczemy dalej aż się lekko zarumieni.


Farsz:
Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, jak się lekko zarumieni dodajemy łyżkę masła i trochę oliwy spod pomidorów tłuczone w moździerzu przyprawy - kolendrę, kumin (kmin rzymski), a także pieprz cayenne i świeżo mielony pieprz. Dodajemy koncentrat i czekamy aż się lekko skartelizuje. Po czym dodajemy grubo posiekane liście jarmużu i pokrojone w paski suszone pomidory, połowę żurawiny i sól. Wszystko dusimy na patelni aż jarmuż zmięknie.

W misce mieszamy śmietanę z jajkami, należy posolić masę, popieprzyć i dać trochę gałki muszkatołowej. Wylewamy masę na upieczony spód tarty, nakładamy na wierzch uduszony jarmuż, posypujemy resztą suszonej żurawiny i zdobimy kleksami śmietany - lekko jeszcze solimy. Tartę pieczemy około 35 - 45 min w temp 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Klausia 02.07.2015 21:19
ciekawa tarta
Bernadeta1 01.10.2013 00:26
rewelacja taka tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat