Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25

odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • duże cebule

    5 szt.
  • woda

    2 l
  • białe kiełbaski

    3 szt.
  • kasza pęczak

    1/2 szklanki
  • jarmuż

    100 g
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • koperek świeży

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • natka pietruszki

  • cynamon mielony

  • goździki

  • ziele angielskie mielone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
Do gotującej się wody wrzucamy ok. 15 goździków i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy cebule. Odcinamy je od dołu na płasko, a z drugiej strony delikatnie wydrążamy nożykiem. Wkładamy do gotującej się wody. Gdy zaczną się rozwarstwiać (po ok. 10 – 12 minutach) wyjmujemy. Wyciskamy środki tak, żeby została osłonka, którą użyjemy jako „miseczki”. Wyciśnięte środki kroimy w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze sposobem przygotowania podanym na opakowaniu. Z białych kiełbasek usuwamy osłonki. Na 2 łyżkach masła klarowanego podsmażamy pokrojoną cebulę i białą kiełbasę podzieloną na małe cząstki. Doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym. Następnie dodajemy ugotowany pęczak i doprawiamy natką pietruszki. Farsz przesuwamy, tak, żeby zająć połowę patelni. Na pustą połowę wrzucamy pozbawiony twardych części jarmuż. Na jarmuż przerzucamy farsz i doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
Na wyłożoną pergaminem blachę przekładamy „miski” cebulowe i nadziewamy je farszem. Miód mieszamy z rozpuszczoną łyżką masła i polewamy wierzch cebul. Pieczemy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C z funkcją grzanie górną grzałką.
Doradca Smaku
Goździki wrzucone do wody spowodują, że w domu nie będzie unosił się zapach gotowanej cebuli. Doskonały aromat przeniknie też do samego warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.04.2017 08:05
Bardzo fajny przepis ,pomysłowo i smacznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat