Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

duże cebule 5 szt.
woda 2 l
białe kiełbaski 3 szt.
kasza pęczak 1/2 szklanki
jarmuż 100 g
masło klarowane 3 łyżki
miód wielokwiatowy 1 łyżka
koperek świeży

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki
Cynamon mielony Prymat
Goździki całe Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat

Porada

Goździki wrzucone do wody spowodują, że w domu nie będzie unosił się zapach gotowanej cebuli. Doskonały aromat przeniknie też do samego warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25

Kroki postępowania

1
Do gotującej się wody wrzucamy ok. 15 goździków i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy cebule. Odcinamy je od dołu na płasko, a z drugiej strony delikatnie wydrążamy nożykiem. Wkładamy do gotującej się wody. Gdy zaczną się rozwarstwiać (po ok. 10 – 12 minutach) wyjmujemy. Wyciskamy środki tak, żeby została osłonka, którą użyjemy jako „miseczki”. Wyciśnięte środki kroimy w kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
2
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze sposobem przygotowania podanym na opakowaniu. Z białych kiełbasek usuwamy osłonki. Na 2 łyżkach masła klarowanego podsmażamy pokrojoną cebulę i białą kiełbasę podzieloną na małe cząstki. Doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym. Następnie dodajemy ugotowany pęczak i doprawiamy natką pietruszki. Farsz przesuwamy, tak, żeby zająć połowę patelni. Na pustą połowę wrzucamy pozbawiony twardych części jarmuż. Na jarmuż przerzucamy farsz i doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
3
Na wyłożoną pergaminem blachę przekładamy „miski” cebulowe i nadziewamy je farszem. Miód mieszamy z rozpuszczoną łyżką masła i polewamy wierzch cebul. Pieczemy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C z funkcją grzanie górną grzałką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.04.2017 08:05
Bardzo fajny przepis ,pomysłowo i smacznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak