Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

duże cebule
5 szt.
woda
2 l
białe kiełbaski
3 szt.
kasza pęczak
1/2 szklanki
jarmuż
100 g
masło klarowane
3 łyżki
miód wielokwiatowy
1 łyżka
koperek świeży
Sklep Prymat

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
natka pietruszki
Cynamon mielony Prymat
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat

Porada

Goździki wrzucone do wody spowodują, że w domu nie będzie unosił się zapach gotowanej cebuli. Doskonały aromat przeniknie też do samego warzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25

Kroki postępowania

1
Do gotującej się wody wrzucamy ok. 15 goździków i solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy cebule. Odcinamy je od dołu na płasko, a z drugiej strony delikatnie wydrążamy nożykiem. Wkładamy do gotującej się wody. Gdy zaczną się rozwarstwiać (po ok. 10 – 12 minutach) wyjmujemy. Wyciskamy środki tak, żeby została osłonka, którą użyjemy jako „miseczki”. Wyciśnięte środki kroimy w kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
2
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze sposobem przygotowania podanym na opakowaniu. Z białych kiełbasek usuwamy osłonki. Na 2 łyżkach masła klarowanego podsmażamy pokrojoną cebulę i białą kiełbasę podzieloną na małe cząstki. Doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym. Następnie dodajemy ugotowany pęczak i doprawiamy natką pietruszki. Farsz przesuwamy, tak, żeby zająć połowę patelni. Na pustą połowę wrzucamy pozbawiony twardych części jarmuż. Na jarmuż przerzucamy farsz i doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto
3
Na wyłożoną pergaminem blachę przekładamy „miski” cebulowe i nadziewamy je farszem. Miód mieszamy z rozpuszczoną łyżką masła i polewamy wierzch cebul. Pieczemy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C z funkcją grzanie górną grzałką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczona cebula z farszem z białej kiełbasy, odc. 25 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.04.2017 08:05
Bardzo fajny przepis ,pomysłowo i smacznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak