Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jabłkowa
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy sól i masło i siekamy wszystko razem. Dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy rękami i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Nadzienie:
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryna i odkładamy na 20 minut.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w okrągłej natłuszczonej blaszce, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy jabłka i posypujemy delikatnie cukrem. Wkładamy do piekarnika(200'C) na 25 minut.
W tym czasie ubijamy śmietankę z jajkami, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Zalewamy tartę i wkładamy ją do piekarnika na kolejne 20 minut.
Tarta ta doskonale smakuje na ciepło z lodami.
Smacznego