Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jabłkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 250 g
masło 125 g
śmietana słodka 220 ml
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliow 1 opakowanie
cukier 75 g
cytryna 1/3 sztuki
woda zimna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jabłkowa

1. Kruche ciasto:
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy sól i masło i siekamy wszystko razem. Dodajemy żółtko i wodę i zagniatamy rękami i formujemy kulę. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
2. Nadzienie:
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryna i odkładamy na 20 minut.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w okrągłej natłuszczonej blaszce, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy jabłka i posypujemy delikatnie cukrem. Wkładamy do piekarnika(200'C) na 25 minut.
W tym czasie ubijamy śmietankę z jajkami, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Zalewamy tartę i wkładamy ją do piekarnika na kolejne 20 minut.
Tarta ta doskonale smakuje na ciepło z lodami.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 02.12.2012 21:36
Bardzo apetyczna
Mati13 02.12.2012 20:26
bardzo lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak