Tarta z jabłkami w galaretce waniliowo cytrynowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • masło

    150 gram
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 saszetka
  • jabłka

    4 sztuki (duże)
  • galaretka cytrynowa

  • Cynamon mielony Prymat

    do posypania
  • serek homogenizowany

    200 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto z mąki, jajek, masła, cukru pudru i waniliowego. Ciasto wsadzić na pół godz do lodówki.
Jabłka obrać i obczyścić z gniazd, pokroić w kostkę.
Ciasto wyjąć z lodówki i oblepić nim formę na tartę, ponakłówać widelcem i wstawić na 15min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć ciasto i ułożyć na nim jabłka, posypać cynamonem i piec jeszcze około 30min. Wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wody i ostudzić. Trzepaczką mieszać już letnią galaretkę powoli dodając serek homogenizowany. Odstawić do lodówki na około 30 min, ale uważać by galaretka całkowicie nie zastygła.
Wylać galaretkę na ciasto i pozostawić na noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 19.06.2013 07:22
Mniam, pyszne połączenie;)
agnieszkalider 18.02.2013 14:14
pycha
KasiaK90 08.12.2012 11:56
moje smaki:)
alexxxanderka 16.10.2012 08:12
strasznie oryginalne podejście do tematu - tak jak lubię ;)
Botwinka 14.10.2012 23:24
super
indi 28.08.2012 13:09
fajny przepis
Ewelina47 27.08.2012 08:06
super wygląda ta tarta
elaa 22.08.2012 15:45
ciekawa tarta rzeczywiście
adelajda 22.08.2012 08:25
taka apetyczna że przy pierwszym wolnym muszę zrobić !
caralajna 21.08.2012 22:26
trochę tego, trochę tamtego i wyszło oryginalne i smaczne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat