Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
2 szklanki -
jajko
2 sztuki -
masło
150 gram -
cukier puder
0,5 szklanki -
cukier waniliowy
1 saszetka -
jabłka
4 sztuki (duże) -
galaretka cytrynowa
-
Cynamon mielony Prymat
do posypania -
serek homogenizowany
200 (waniliowy)
Przepis i sposób przygotowania Tarta z jabłkami w galaretce waniliowo cytrynowej
Jabłka obrać i obczyścić z gniazd, pokroić w kostkę.
Ciasto wyjąć z lodówki i oblepić nim formę na tartę, ponakłówać widelcem i wstawić na 15min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć ciasto i ułożyć na nim jabłka, posypać cynamonem i piec jeszcze około 30min. Wyciągnąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wody i ostudzić. Trzepaczką mieszać już letnią galaretkę powoli dodając serek homogenizowany. Odstawić do lodówki na około 30 min, ale uważać by galaretka całkowicie nie zastygła.
Wylać galaretkę na ciasto i pozostawić na noc w lodówce.
Komentarze (10)