Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z gruszkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4 szt
brandy 3 łyżki
sok z cytryny 5 łyżek
mąka 225 gr
masło 170 gr
cukier 75 gr
żółtko jajek 2 szt
płatki migdałowe 75 gr
sól
śmietana 18 proc 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z gruszkami

Z mąki,masła,cukru,żółtek,pokruszonych migdałów,szczypty soli i śmietany szybko zagnieść ciasto.Połowę rozwałkować i wyłożyć ciastem formę na tartę o średnicy 23cm,nakłuć widelcem. Połowę pozostałego ciasta oraz formę wyłożoną ciastem wstawić do lodówki na 30minut.
Gruszki obrać,przekroić na połówki,usunąć gniazda nasienne,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić dokładnie sokiem z cytryny i brandy, przykryć folią aluminiową i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć gruszki, zwiększyć temperaturę do 200st i wstawić na 10 minut formę z tartą(ciasto nakłuwam widelcem w paru miejscach). Na podpieczone ciasto układamy gruszki węższymi końcami do środka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy gruszki. Pieczemy w temperaturze 200st. ok.25-30 minut, aż ciasto będzie złotawe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 06.10.2013 14:28
bardzo apetyczne
joanna30 06.10.2013 12:50
musi być pyszna
nutellla 06.10.2013 12:43
piękna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak