Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

tarta z gruszkami

4.6
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki
4 szt
brandy
3 łyżki
sok z cytryny
5 łyżek
mąka
225 gr
masło
170 gr
cukier
75 gr
żółtko jajek
2 szt
płatki migdałowe
75 gr
sól
Sklep Prymat
śmietana 18 proc
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z gruszkami

Z mąki,masła,cukru,żółtek,pokruszonych migdałów,szczypty soli i śmietany szybko zagnieść ciasto.Połowę rozwałkować i wyłożyć ciastem formę na tartę o średnicy 23cm,nakłuć widelcem. Połowę pozostałego ciasta oraz formę wyłożoną ciastem wstawić do lodówki na 30minut.
Gruszki obrać,przekroić na połówki,usunąć gniazda nasienne,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić dokładnie sokiem z cytryny i brandy, przykryć folią aluminiową i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć gruszki, zwiększyć temperaturę do 200st i wstawić na 10 minut formę z tartą(ciasto nakłuwam widelcem w paru miejscach). Na podpieczone ciasto układamy gruszki węższymi końcami do środka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy gruszki. Pieczemy w temperaturze 200st. ok.25-30 minut, aż ciasto będzie złotawe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 06.10.2013 14:28
bardzo apetyczne
joanna30 06.10.2013 12:50
musi być pyszna
nutellla 06.10.2013 12:43
piękna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak