Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gruszki
4 szt -
brandy
3 łyżki -
sok z cytryny
5 łyżek -
mąka
225 gr -
masło
170 gr -
cukier
75 gr -
żółtko jajek
2 szt -
płatki migdałowe
75 gr -
sól
-
śmietana 18 proc
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania tarta z gruszkami
Gruszki obrać,przekroić na połówki,usunąć gniazda nasienne,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić dokładnie sokiem z cytryny i brandy, przykryć folią aluminiową i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć gruszki, zwiększyć temperaturę do 200st i wstawić na 10 minut formę z tartą(ciasto nakłuwam widelcem w paru miejscach). Na podpieczone ciasto układamy gruszki węższymi końcami do środka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy gruszki. Pieczemy w temperaturze 200st. ok.25-30 minut, aż ciasto będzie złotawe.
Komentarze (3)