tarta z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4 szt
  • brandy

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • mąka

    225 gr
  • masło

    170 gr
  • cukier

    75 gr
  • żółtka

    2 szt
  • płatki migdałowe

    75 gr
  • sól

  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,masła,cukru,żółtek,pokruszonych migdałów,szczypty soli i śmietany szybko zagnieść ciasto.Połowę rozwałkować i wyłożyć ciastem formę na tartę o średnicy 23cm,nakłuć widelcem. Połowę pozostałego ciasta oraz formę wyłożoną ciastem wstawić do lodówki na 30minut.
Gruszki obrać,przekroić na połówki,usunąć gniazda nasienne,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,skropić dokładnie sokiem z cytryny i brandy, przykryć folią aluminiową i piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć gruszki, zwiększyć temperaturę do 200st i wstawić na 10 minut formę z tartą(ciasto nakłuwam widelcem w paru miejscach). Na podpieczone ciasto układamy gruszki węższymi końcami do środka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy gruszki. Pieczemy w temperaturze 200st. ok.25-30 minut, aż ciasto będzie złotawe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jusiaa 06.10.2013 14:28
bardzo apetyczne
joanna30 06.10.2013 12:50
musi być pyszna
nutellla 06.10.2013 12:43
piękna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat