Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z gruszkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszną, aromatyczną i delikatną jogurtowo-budyniową tartę z gruszkami i cynamonem. To idealny deser na jesień, który rozpieści kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 200 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 60 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta

MASA JOGURTOWO-BUDYNIOWA

jogurt śmietankowy 120 gramów
kwaśna śmietana 18% 30 gramów
budyń śmietankowy 40 gramów
cukier puder 50 gramów
jajko 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta

DODATKI

gruszki 3 sztuki
cukier puder 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta

Porada

BLASZKA: 23 cm forma do tarty

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami to francuskie danie, które można przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Podstawą jest kruche lub francuskie ciasto. 

Jeśli szukasz przepisu na deser, to ta słodkość będzie idealną propozycją dla Ciebie! Połączenie kruchego ciasta z miękkimi gruszkami, masą jogurtowo-budyniową, korzennym aromatem cynamonu oraz cukrem pudrem to wyjątkowy pomysł na coś słodkiego.

KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo-budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.

KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Do przepisu na tartę z gruszkami najlepiej użyć twardszych owoców, ponieważ podczas pieczenia zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak