Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z gruszkami
Tarta z gruszkami to francuskie danie, które można przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Podstawą jest kruche lub francuskie ciasto.
Jeśli szukasz przepisu na deser, to ta słodkość będzie idealną propozycją dla Ciebie! Połączenie kruchego ciasta z miękkimi gruszkami, masą jogurtowo-budyniową, korzennym aromatem cynamonu oraz cukrem pudrem to wyjątkowy pomysł na coś słodkiego.
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo-budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.