Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KRUCHE

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka

SERNIK GOTOWANY

  • twaróg zmielony

    500 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • mleko

    1/4 szkl
  • jajka

    2 szt
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • liczi w syropie

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi foto
Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min.
Krok 2 - Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi foto
Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka przełożyć masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Wstawić na mały ogień i podgrzewać, aż się składniki połączą. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać mieszankę budyniową i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać na upieczoną tartę i wyrównać.
Krok 3 - Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi foto
Owoce liczi odsączyć z syropu i naciąć od strony otworu po pestce. Wcisnąć w gorący ser. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Smacznego :)
Mniam
Krucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

13.04.2018 14:22
super pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat