Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z figami i kozim serem

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli jesteście zwolennikami wytrawnych tart z dodatkiem słodkich akcentów - ta z dodatkiem fig i sera koziego z pewnością przypadnie Wam do gustu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
figi 6 sztuk
ser kozi 300 g
jajka duże 5 sztuk
śmietanka kremówka 36% 1/2 szklanki
tymianek świeży 3 gałązki
szczypiorek posiekany 1 pęczek
syrop klonowy 3 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
krem balsamico 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z figami i kozim serem

1. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, spód dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i pieczemy około 15 minut.

2. Do jajek dodajemy śmietanę, zielone części tymianku, szczypiorek i mieszamy.  

3. Połowę przygotowanej masy wylewamy na ostudzone ciasto, układamy figi skropione syropem klonowym rozcięciem do góry, dodajemy pokruszony ser kozi, pozostałą masę jajeczną wylewamy  tak, aby nie zakryła fig.

4. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C na 25 minut obserwując kiedy uzyska złoty kolor można wyciągnąć wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak