Tarta z figami i kozim serem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli jesteście zwolennikami wytrawnych tart z dodatkiem słodkich akcentów - ta z dodatkiem fig i sera koziego z pewnością przypadnie Wam do gustu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • figi

    6 sztuk
  • ser kozi

    300 g
  • jajka duże

    5 sztuk
  • śmietanka kremówka 36%

    1/2 szklanki
  • tymianek świeży

    3 gałązki
  • szczypiorek posiekany

    1 pęczek
  • syrop klonowy

    3 łyżki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • krem balsamico

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, spód dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i pieczemy około 15 minut.

2. Do jajek dodajemy śmietanę, zielone części tymianku, szczypiorek i mieszamy.  

3. Połowę przygotowanej masy wylewamy na ostudzone ciasto, układamy figi skropione syropem klonowym rozcięciem do góry, dodajemy pokruszony ser kozi, pozostałą masę jajeczną wylewamy  tak, aby nie zakryła fig.

4. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C na 25 minut obserwując kiedy uzyska złoty kolor można wyciągnąć wcześniej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat