Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fetą i burakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka pszenna 200 gram
masło 100 gram
żółtko jajek 2 sztuki
sól szczypta

Nadzienie

buraki 400 gram (po obraniu)
ser feta 270 gram
jajko 1 sztuka
śmietana 22% 100 ml
ocet balsamiczny 3 łyżki
miód 2 łyżki
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fetą i burakami

Składniki na ciasto łączymy ze sobą (masło oczywiście kroimy na kawałki) i szybko wyrabiamy, najlepiej opuszkami palców, tak żeby zbytnio nie ogrzać masła. Robimy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy 15 minut w 220 stopniach.

Buraki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. W tym czasie rozrabiamy w małej miseczce miód z octem balsamicznym. Mieszamy i zalewamy smażące się buraki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut i zostawiamy żeby nieco przestygło.
Fetę łączymy z jajkiem i śmietaną, dodajemy troszkę soli i pieprzu. I wylewamy na spód tarty. A na tym układamy buraki.

Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 07.08.2014 21:05
Takiej jeszcze nie jadłam:-)
Marta1986 07.08.2014 20:57
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak