Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z dyni w cieście francuskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1/2 kg
mleko 600 ml
cukier 10 dag
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 3 szt
masło 3 łyżki
ciasto francuskie 1 opakowanie/375 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z dyni w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić i zetrzeć lub zmiksować.
Krok 1 - Tarta z dyni w cieście francuskim foto
2
Następnie zalać ½ litra mleka i gotować około 20 minut. Odsączyć bardzo dokładnie na gęstym sicie, dodać jajka, cynamon, cukier, masło i resztę mleka i starannie wymieszać.
Krok 2 - Tarta z dyni w cieście francuskim foto
3
Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć formę na tartę.
Krok 3 - Tarta z dyni w cieście francuskim foto
4
Po czym wyłożyć nadzienie dyniowe.
Krok 4 - Tarta z dyni w cieście francuskim foto
5
Wygładzić powierzchnię, nałożyć drugi kawałek ciasta i zlepić brzegi.
Krok 5 - Tarta z dyni w cieście francuskim foto
6
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Krok 6 - Tarta z dyni w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 19.10.2016 18:41
pysznosci mniam
Konczi 19.10.2016 18:16
lubię ciasta z dynią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak