Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
250 g -
masło
100 g -
żółtko jajek
-
cukier puder
1 łyżka -
śmietana 18 proc
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki
Farsz
-
mleko
1/2 litra -
budyń czekoladowy
1 na 1/2 l -
żółtko jajek
-
mąka ziemniaczana
1 kopiasta łyżeczka -
cukier
1/2 szkl -
kakao
1 łyżeczka
Wierzch
-
nektarynki 2 obrane
-
galaretka brzoskwiniowa
Przepis i sposób przygotowania Tarta z budyniem i galaretką
Kroki postępowania

Robimy wgłębienie , dodajemy cukier, żółtko, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy cienko i przekładamy do wysmarowanej formy (24 cm)

Pieczemy ok. 15 minut na lekko złoty kolor w 180*C.

Resztę mleka gotujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy wymieszaną miksturę, gotujemy chwilę , aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy, aby ostygło.
Nektarynki myjemy i obieramy, kroimy na cząstki, układamy na zimnym budyniu.Polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się