Tarta z budyniem i galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

  • cukier puder

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki

Farsz

  • mleko

    1/2 litra
  • budyń czekoladowy

    1 na 1/2 l
  • żółtko jajek

  • mąka ziemniaczana

    1 kopiasta łyżeczka
  • cukier

    1/2 szkl
  • kakao

    1 łyżeczka

Wierzch

  • nektarynki 2 obrane

  • galaretka brzoskwiniowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z budyniem i galaretką foto
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem, aż powstanie kaszka.
Robimy wgłębienie , dodajemy cukier, żółtko, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy cienko i przekładamy do wysmarowanej formy (24 cm)
Krok 2 - Tarta z budyniem i galaretką foto
Odcinamy nadmiar trochę powyżej brzegu foremki i nacinamy , a potem zawijamy ząbki i dociskamy do brzegu . Nakłuwamy widelcem, obciążamy grochem.
Pieczemy ok. 15 minut na lekko złoty kolor w 180*C.
Krok 3 - Tarta z budyniem i galaretką foto
W połowie szklanki mleka mieszamy budyń, żółtko, kakao i mąkę ziemniaczaną.
Resztę mleka gotujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy wymieszaną miksturę, gotujemy chwilę , aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy, aby ostygło.
Nektarynki myjemy i obieramy, kroimy na cząstki, układamy na zimnym budyniu.Polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 23.06.2017 07:35
pyszności :)
jagoda5913 23.06.2017 00:47
fajne ciasto
halina17 22.06.2017 23:59
Dobra tarta.
IKrakowianka 22.06.2017 21:49
pyszna jest taka tarta
mysza75 22.06.2017 21:34
jaka pyszna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat