Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i galaretką
Kroki postępowania
Robimy wgłębienie , dodajemy cukier, żółtko, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy cienko i przekładamy do wysmarowanej formy (24 cm)
Pieczemy ok. 15 minut na lekko złoty kolor w 180*C.
Resztę mleka gotujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy wymieszaną miksturę, gotujemy chwilę , aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy, aby ostygło.
Nektarynki myjemy i obieramy, kroimy na cząstki, układamy na zimnym budyniu.Polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.