Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z bobem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 20 dag
masło 10 dag
jajko 1 sztuka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki

NADZIENIE

bób 0,5 kg
kiełbasa 6 małych (kornetki)
ser feta 0,5 opakowania
jajko 2 sztuki
śmietana 2,5 łyżki
ser żółty 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 2 łyżki

Porada

Kiełbasę możemy zastąpić boczkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z bobem

CIASTO: Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
NADZIENIE:
Bób delikatnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (Około 5 minut). Odcedzamy. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego skórkę.
Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na oleju. Studzimy.
Ser feta kroimy w kostkę

Tak przygotowane składniki wykładamy na przygotowane ciasto kruche.
Całość zalewamy spoiwem.
Spoiwo: Jajka łączymy z śmietaną oraz startym serem. Doprawiamy do smaku.
Po dokładnym wymieszaniu zalewany nim składniki tarty.

Tarte wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut (180°C).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.01.2015 08:55
Kochana położyłaś mnie na kolana tą tartą :)
gosia1988 28.01.2015 19:37
smacznie i kolorowo :)
norweska20 28.01.2015 16:40
z bobem czemu nie,,,,super
Marta Ryżek-Kalkowska 28.01.2015 16:10
Wygląda bajecznie :)
aginaa 28.01.2015 16:10
jakie piekna zdjecia
marcia7 28.01.2015 15:53
ekstra taka kolorowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak