Tarta truskawkowo-kokosowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • cukier

    90 g
  • jajko

    1 szt

Nadzienie

  • śmietana 30%

    200 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • truskawki

    500 g
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Spód: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy kilka sekund. Masę wykładamy na blat i krótko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wykładamy do formy do tarty o wyższych brzegach (posmarowaną masłem i wysypana bułka tartą). Ponownie schładzamy w lodówce 30 min. Ciasto nakłuwamy widelcem lub kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy np. fasolę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut i studzimy.

2. Nadzienie: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz śmietan-fix i krótko miksujemy. Masę przekładamy na kruchy spód i schładzamy. Na wierzchu układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 17:19
Fajne, lekkie ciasto.
dagita 29.07.2014 19:28
Dzięki Jadziu :) "Zwinęłam" go babci :)
Jadwiga/Jaga85 29.07.2014 16:13
pięknie wygląda na tym różowiutkim talerzu!
dagita 29.07.2014 15:59
Prosty i smaczny deser :)
halina17 29.07.2014 15:25
Smaczna tarta.
mirosława4 29.07.2014 14:52
smacznie wygląda :)
bhb8 29.07.2014 14:19
zachęcający deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat