Tarta Tatin z różaną nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    250 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • cukier

    100 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • esencja waniliowa

    3-5 kropel
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

    szczypta
  • truskawki świeże

    5-6 sztuk
  • róża

    1 kieliszek
  • jabłko winne

    0,5 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta Tatin z różaną nutą foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier puder i sól. Całość siekamy nożem. Następnie wbijamy jajko i siłą naszych rąk szybko zagniatamy. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, możemy dodać jeszcze jedno żółtko. Ciasto zawijamy w folię i fundujemy mu godzinne leżakowanie w lodówce.
Krok 2 - Tarta Tatin z różaną nutą foto
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy cukrem, układamy ćwiartki obranych jabłek. W garnuszku roztapiamy masło, którym następnie polewamy jabłka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 minut. W czasie pieczenia co jakiś czas warto potrząsnąć formą lub łyżką polewać jabłka powstałym karmelem. Pod koniec pieczenia polewamy owoce kieliszkiem różanego likieru.
Krok 3 - Tarta Tatin z różaną nutą foto
W międzyczasie rozwałkowujemy ciasto, które wykładamy na jabłka. Nadmiar ciasta odcinamy, uważając jednak aby falbanki tarty były pokryte ciastem. Zapiekamy ok 20-25minut do momentu aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Tartę jeszcze ciepłą wykładany na talerz tak, aby jabłuszka znalazły się na wierzchu.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem razem z cukrem pudrem i esencją waniliową.
Tartę dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami. Pyszna jest również na ciepło posypana cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 18.03.2013 09:33
musi być bardzo dobre.
Agnieszka-87-25 18.03.2013 08:09
wygląda świetnie
as28 18.03.2013 07:44
uwielbiam tarte
Ola1984 18.03.2013 07:28
Smaczna propozycja na deser.
ewka1978 18.03.2013 06:58
apetyczna ta tarta
biatriss 17.03.2013 23:45
megaaa deser
usmiech 17.03.2013 23:33
Idealny deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat