Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 200 gram
cukier 20 gram
masło 100 gram
żółtko jajek 1 szt
woda 2 łyżki
jabłka 6 szt
cukier 150 gram
masło 150 gram
lody 200 gram
Cynamon mielony Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa

Kroki postępowania

1
Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego.

Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa - SKŁADNIKI:

200g mąki pszennej
20g cukru
100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
2 łyżki wody

6 dużych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
Z cukru i masła zrobiłam karmel
150g masła pokrojonego drobno
150g cukru
4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych) ja robiłam bez lodów
1 łyżeczka cynamonu w proszku do posypania jabłek
Krok 1 - Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa foto
2
Poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana .
Krok 2 - Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa foto
3
Posypałam cynamonem.
Krok 3 - Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa foto
4
200g mąki pszennej
20g cukru
100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
2 łyżki wody -Z tych składników zagniotłam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Po czym wyjęłam rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika
Krok 4 - Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa foto
5
Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)
Krok 5 - Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 12.11.2012 08:58
Pyza poprawiłam teraz powinno być już dobrze :)
SmacznaPyza 11.11.2012 15:06
bardzo niedokładnie opisane - na temat przygotowania ciasta ani słowa - a wygląda jak wygląda...
Sylwia26 11.11.2012 14:48
ślinka leci:)
Silver Teaspoon 11.11.2012 14:43
musi być pyszna
Piotr-21 11.11.2012 14:35
fajna
SmakolykiJoanny 11.11.2012 14:32
Polecam na specjalne okazje i nie tylko :)
Simeo 11.11.2012 14:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak