Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa z mozzarellą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 120 g
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
szpinak mrożony 450 g
jaja 2 szt
cebula 1
czosnek 3 ząbki
mozzarella 1 kulka
olej do smażenia
kwaśna śmietana 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z mozzarellą

Kroki postępowania

1
Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek śmietany i szczypty soli zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje, rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem i obciążamy spód fasolą na papierze. Podpiekamy je kilka minut, zdejmujemy wypełnienie i podpiekamy jeszcze ze 3 minuty, aż podpiecze się spód.
Krok 1 - Tarta szpinakowa z mozzarellą foto
2
Na kilku łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy i smażymy do odparowania całkowicie wody. W misce ubijemy lekko jajka ze śmietaną i dodajemy do tego przesmażony szpinak oraz mozzarellę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty
Krok 2 - Tarta szpinakowa z mozzarellą foto
3
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny, aż nadzienie szpinakowe się zapiecze.
Krok 3 - Tarta szpinakowa z mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.02.2014 12:48
lubię tarty nieważne co kryją w sobie :)
Monika-twin 20.02.2014 11:40
hm,zdrowa i smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak