Tarta śliwkowa z migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    70 dkg
  • masło

    12.5 dkg
  • mąka

    1 i 1/4 szklanki
  • cukier puder

    5 łyzek
  • żółto

    1 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • płatki migdałowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,masła,cukru pudru,żółtka i śmietany zagniatamy ciasto (lecz nie za długo ponieważ później będzie zbyt twarde) po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Śliwki płuczemy,suszymy i kroimy w połówki pozbywając się pestek. Ciasto wyjmujemy z lodówki po czym wałkujemy cienko i wylepiamy nim wysmarowaną formę i nakłuwamy widelcem aby podczas pieczenia nie powstały pęcherze. Pieczemy 15minut w temp 200stopni. Tartę wyciągamy,chłodzimy po czym smarujemy grubszą warstwą powideł,na powidła układamy śliwki (skórką od dołu) śliwki posypujemy płatkami migdał i pieczemy kolejne 15 minut w 180stopniach. Kroimy lekko schłodzoną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 19.11.2011 10:01
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat