Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta śliwkowa o smaku krówki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 25 dag
masło 12,5 dag
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 3 szt
tłuszcz do formy

Składniki na nadzienie

śliwki węgierki 1/2 kg
cukier 10
budyń 1 szt/o smaku krówki
olej 1/3 szklanki
masa krówkowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta śliwkowa o smaku krówki

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce.
Wykonanie placka:
Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie posmarować masą krówkową.
Krok 1 - Tarta śliwkowa o smaku krówki foto
2
Ułożyć śliwki- skórką do dołu.
Krok 2 - Tarta śliwkowa o smaku krówki foto
3
Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Krok 3 - Tarta śliwkowa o smaku krówki foto
4
W między czasie białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier a na koniec wsypać budyń. Następnie wlać olej, delikatnie wymieszać, wyłożyć na śliwki.
Krok 4 - Tarta śliwkowa o smaku krówki foto
5
Zapiec przez 15 minut w tej samej temperaturze.
Krok 5 - Tarta śliwkowa o smaku krówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.09.2016 20:43
ciekawa propozycja
cris04 22.09.2016 17:00
oj, kaloryczne, ale pyszne!
pestka 22.09.2016 16:16
pyszny deser
Malinka 22.09.2016 10:55
Narobiłaś mi smaku ;)
Łukasz15 21.09.2016 22:40
Bardzo lubię
Renata9 21.09.2016 22:27
Pyszna tarta
gosia1988 21.09.2016 21:02
Ale bym zjadła kawałek
Marta1986 21.09.2016 20:25
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak