Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka ryżowa 100 g
mąka pszenna 100 g
żółtko jajek 2
masło 140 g
cukier puder 4 łyżki
syrop cynamonowy 1 łyżka
miód 2 łyżki
mleko 3,2% 1 łyżka
masa
ser mascarpone 250 g
śmietanka kremowa 150 g
owoce kandyzowane 200 g
płatki migdałowe 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
wino owocowe 50 (porzeczkowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie

Kroki postępowania

1
Na początek należy zalać winem owoce kandyzowane i odstawić do lodówki (do czasu aż upiecze się ciasto i trzeba będzie dodać owoce do serka).
Krok 1 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto
2
Przygotowując ciasto należy ugnieść w misce: dwa gatunki mąki, kawałki miękkiego masła, cukier puder (2 łyżki), miód, żółtka, syrop cynamonowy i mleko. Ciasto ugnieść na jednolitą masę (ja mam długie paznokcie więc użyłam drewnianej "gwiazdki" do ugniatania;).
Krok 2 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto
3
Ciasto przełożyć do płaskiej formy jak na tartę (wyszło klejące i lepkie, więc ja użyłam rękawiczki do nakładania, a wyrównałam łyżką i nożem;)
Krok 3 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto
4
Ciasto przedkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
Krok 4 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto
5
Przygotowujemy masę serową, łącząc serek mascarpone ze śmietanką kremową i dwoma łyżkami cukru pudru. Do masy przekładamy owoce kandyzowane i dokładnie razem mieszamy. Kilka owoców można zostawić do dekoracji.
Krok 5 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto
6
Masę z sera i owoców dokładnie i równomiernie układamy na cieście, posypując płatkami migdałowymi i brązowym cukrem. Ewentualnie ustrajamy pozostawionymi owocami. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w 190 stopniach, do czasu zarumienienia migdałów.
Krok 6 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto
7
SMACZNEGO !
Krok 7 - Tarta ryżowo-miodowa z mascarpone i owocami w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 23.02.2014 08:48
fajnie wygląda
IwonaDD 27.01.2014 14:23
ślinka cieknie na jej widok
cooleczka 09.01.2014 10:38
bardzo mnie ciekawi, bo takiej ryżowej nie jadłam
m1monika 10.12.2013 15:24
pychotka :-)
Wojt@s
Wojt@s 12.08.2013 08:56
muszę spróbować
Róża1 11.08.2013 19:26
fajne połączenie:-)
sanielcia 26.07.2013 16:28
Bardzo fajna tarta
idealme 26.07.2013 15:47
wygląda bardzo apetycznie ;)
Mniam 26.07.2013 15:35
Tarta rewelacyjna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak