Przepis i sposób przygotowania na: Tarta al'a rafaello
Mąkę łączę z posiekanym masłem, dodaję cukier oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Schładzam w lodówce 30 min.
Następnie z ciasta rozwałkowuję cienki placek. Wykładam nim formę do tarty. Grubo na ścinakach.
Widelcem nakłuwam surowe ciasto. Rozgrzewam piekarnik do 180 st., formę z ciastem wkładam do piekarnika, a na środek stawiam mniejszą foremkę lub suchą fasolę do obciążenia tarty, by środek nie wyrósł. Po 15 minutach pieczenia wyjmuję małą foremkę/fasolę i piekę jeszcze ciasto około 15 min.
farsz:
Bardzo schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i cały czas ubijając. Po łyżce dodaję mascarpone i ubijam, aż uzyskam jednolity krem. Na koniec wrzucam wiórki kokosowe, następnie łyżką mieszam wszystko razem.
Na ostudzone ciasto wykładam krem kokosowy.
Dekoracja:
Biała czekoladę ścieramy za pomocą tarki - jeśli chcemy drobne wiórki, natomiast, jeżeli chcemy przyozdobić tartę większymi kawałkami (jak na moim zdjęciu), można zetrzeć czekoladę za pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw.
tarta
Całość należy wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!