Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta al'a rafaello

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 200 g
masło lub margaryna 100 g
cukier trzcinowy 100 g
jajko 1 szt.

nadzienie

śmietanka 36% 200 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
wiórki kokosowe 150 g

dekoracja

biała czekolada 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta al'a rafaello

ciasto:
Mąkę łączę z posiekanym masłem, dodaję cukier oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Schładzam w lodówce 30 min.
Następnie z ciasta rozwałkowuję cienki placek. Wykładam nim formę do tarty. Grubo na ścinakach.
Widelcem nakłuwam surowe ciasto. Rozgrzewam piekarnik do 180 st., formę z ciastem wkładam do piekarnika, a na środek stawiam mniejszą foremkę lub suchą fasolę do obciążenia tarty, by środek nie wyrósł. Po 15 minutach pieczenia wyjmuję małą foremkę/fasolę i piekę jeszcze ciasto około 15 min.

farsz:
Bardzo schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i cały czas ubijając. Po łyżce dodaję mascarpone i ubijam, aż uzyskam jednolity krem. Na koniec wrzucam wiórki kokosowe, następnie łyżką mieszam wszystko razem.
Na ostudzone ciasto wykładam krem kokosowy.

Dekoracja:
Biała czekoladę ścieramy za pomocą tarki - jeśli chcemy drobne wiórki, natomiast, jeżeli chcemy przyozdobić tartę większymi kawałkami (jak na moim zdjęciu), można zetrzeć czekoladę za pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw.

tarta
Całość należy wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 22.01.2016 19:57
wygląda pysznie
Madzai 22.01.2016 17:54
Lubię kokosowe przysmaki
Mama niejadka 22.01.2016 17:07
Pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak