Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta prowansalska

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 250 gram
oliw 3 łyżki
śmietanka kremowa 100 ml
jajko 1 sztuka
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cukinia 1 sztuka
pieczarki posiekane 10 plasterki
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 (pokrojona)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta prowansalska

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.
W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać cukinię.
Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy.
Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie.
Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35-40 minut albo do chwili, gdy tarta się zetnie i nabierze złocistej barwy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 06.06.2013 09:52
znakomita tarta
Sarenka 05.06.2013 18:54
Lubię takie smaczki!
rjustysia 03.06.2013 23:01
rewelacyjnie wygląda!
arbuzowo 28.05.2013 10:39
fajny pomysł
beniaminek 27.05.2013 22:30
fajne danie
eMMe 27.05.2013 22:21
Wyśmienita :)
magdziorka6 27.05.2013 22:13
na pewno warto spróbować
Katarzyna26 27.05.2013 21:49
Polecam warto
BeataJ 27.05.2013 21:46
Myślę, że skuszę się na nią :)
Renataj 27.05.2013 21:26
Prezentuje się rewelacyjnie.
iwi 27.05.2013 21:23
Smakowitości :)
gosia1988 27.05.2013 21:12
świetna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak