Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi owocami

Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • masło

    220 g
  • mleko

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • gruszki

    2 twarde
  • jabłka

    2 twarde
  • miód płynny

    2 łyżki
  • dżem jabłkowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi owocami

1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, wlewamy mleko i olej. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.

2. Po tym czasie odkrawamy 3/4 ciasta (pozostałą część wkładamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka, przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

3. W tym czasie obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę owoce podsmażamy na suchej patelni przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy miód i ciągle mieszając czekamy aż się skarmelizują (będą lekko rumiane). Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta, rozwałkowujemy i kroimy w paseczki.

4. Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Spód smarujemy konfiturą. Układamy owoce, a z wyciętych pasków ciasta formujemy kratkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż ładnie się zrumieni. Smacznego!
Justi2401
Smaczne ciasto do filiżanki popołudniowej kawy- chrupiące, kruche, skrywające karmelizowane w miodzie owoce. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu Łasuchowi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat