Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pełnoziarnista
2 szklanki -
cukier trzcinowy
4 łyżki -
masło
220 g -
mleko
2 łyżki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
jajko
1 sztuka -
sól
szczypta
Nadzienie
-
gruszki
2 twarde -
jabłka
2 twarde -
miód płynny
2 łyżki -
dżem jabłkowy
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Tarta pełnoziarnista z karmelizowanymi owocami
2. Po tym czasie odkrawamy 3/4 ciasta (pozostałą część wkładamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka, przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
3. W tym czasie obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę owoce podsmażamy na suchej patelni przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy miód i ciągle mieszając czekamy aż się skarmelizują (będą lekko rumiane). Z lodówki wyjmujemy pozostałą część ciasta, rozwałkowujemy i kroimy w paseczki.
4. Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Spód smarujemy konfiturą. Układamy owoce, a z wyciętych pasków ciasta formujemy kratkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut aż ładnie się zrumieni. Smacznego!
Smaczne ciasto do filiżanki popołudniowej kawy- chrupiące, kruche, skrywające karmelizowane w miodzie owoce. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu Łasuchowi.![]()
Komentarze (0)