Tarta na spodzie z ciastek z bananem i kiwi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka maślane

    340 g
  • masło

    150 g

Wierzch

  • kiwi

    2 szt
  • banan

    1 duży
  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Formę (24 cm) smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut żeby spód się ładnie przypiekł a nie przypalił.
4. Spód wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. W dużej misce ucieramy serek z cukrem, a śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki.
6. Kiwi obieramy i kroimy na plasterki, tak samo postępujemy z bananem.
7. Na ostudzony spód wykładamy plasterki banana na banana wykładamy krem, na kremie układamy plasterki pokrojonego kiwi.
Aneczka92
Równie dobrze smakuje z innymi owocami. Można również zamiast ciastek maślanych wykorzystać ciastka czekoladowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.09.2016 14:46
pyszna i szybka tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat