Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta „Kokosowy zawrót głowy”

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki
masło 12 dag
proszek do pieczenia szczypta
śmietana 1 łyżka

NADZIENIE

kajmak 1 puszka
wiórki kokosowe 200 gram
biała czekolada 100 gram
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta „Kokosowy zawrót głowy”

CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto kruche. Jeśli było by za twarde dokładamy śmietanę. Ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce i wykładamy nim formę na tarte.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 180°C).
Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakowo-kokosową.
MASA: Częścią masy kajmaku (około 1,5 łyżki ) smarujemy bardzo cienko ciasto kruche. Kokos delikatnie prażymy na suchej patelni. Do jeszcze letniego kokosu dokładamy pozostały kajmak. Całość miksujemy. Gotowa masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Gotową wylewamy na masę kajmakowo-kokosową. Tarte odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:46
Super przepis
iziona 30.12.2016 19:34
Lubię takie smaki :)
benka 30.12.2016 19:09
smakowicie wygląda
norweska20 30.12.2016 18:22
wspaniałe połączenie :)
cukiereczek 30.12.2016 18:18
zawrót ciekawych smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak